تفاوت فرز انگشتی و فرز مینیاتوری +کاربردهای آنها
در گذشته کارگاههای نجاری یا تولیدی از وسایل دستی مانند اره، سوهان، مغار و… استفاده میکردند. اما امروزه و با پیشرفت تکنولوژی ابزارآلات موتوری جایگزین آنها شدند تا علاوه بر بالا بردن راندمان، باعث افزایش کیفیت کار و سرعت عمل آن شوند.
دو ابزار بسیار اصلی و کاربردی در کارگاههای نجاری و تولیدی که عموما برای کارهای ظریف استفاده میشوند و در انواع و مدلهای متنوع طراحی و راهی بازار شدهاند، فرزهای انگشتی و مینیاتوری می باشند.
فرق بین فرز انگشتی و فرز مینیاتوری چیست؟
در این مقاله ، پس از معرفی این دو ابزار یعنی “فرز انگشتی چیست؟ و فرز مینیاتوری چیست؟” و کاربردهایشان، به تفاوت فرز انگشتی با فرز مینیاتوری خواهیم پرداخت تا انتخاب بهتری را بسته به نیاز آن داشته باشید.
فرز انگشتی و انواع آن
فرزهای انگشتی در دسته فرزهای مستقیم قرار میگیرند. شفت خروجی این ابزار در راستای شفت خروجی موتور قرار دارند و برخلاف سنگ فرز یا مینیفرز که با زاویه ۹۰ درجه نسبت به زاویه قرارگیری موتور می باشد، فرز انگشتی در یک راستا قرار دارد.
فرزهای انگشتی به دو مدل گلو بلند و گلو کوتاه تقسیم میشوند که هر کدام دارای کاربرد مخصوص به خود هستندو هر کدام ویژگی هایی دارند.
- گلو بلند: طول شفت این دسته از فرزهای انگشتی بلند است و نسبت به مدل گلو کوتاه سنگینتر می باشد. از این مدل فرز انگشتی برای حفرهها و سوراخهایی که دسترسی به آنها سختتر و مشکل است، استفاده خواهد شد.
- گلو کوتاه: طول شفت این مدل فرز انگشتی کوتاه است و با توجه به فرز انگشتی گلوبلند سبکتر است. از این مدل برای کارهای ظریفتر و حساستری استفاده میشود.
کاربرد های فرز انگشتی
فرزهای انگشتی کاربردهای بسیار زیادی دارند. میتوان با نصب انواع قطعات به سری فرزهای انگشتی، از آنها در حکاکی، سوراخ کاری و… هم استفاده کرد. بعضی از اصلی ترین کاربردهای این ابزار:
- اگر فلزات در معرض هوا قرار بگیرند، سبب زنگ زدگی آنها میشود. از فرز انگشتی میتوان برای از بین بردن زنگار انواع فلزات استفاده کرد.
- اگر به رنگ برداری از روی خودرو نیاز داشته باشید، شاید دستگاه ساب نتواند به خوبی از عهده آن برآید. این کار را با دستگاه فرز انگشتی میتوان به سادگی انجام داد.
- فرز انگشتی ابزار متناسبی برای خلق اشیا هنری فلزی می باشد.
- از فرز انگشتی میتوان در منبت کاری و معرق کاری استفاده کرد. به کمک این دستگاه میتوان تندیسهای بسیار زیبا و هنرمندانهای را بر روی چوب نیز خلق کرد.
- از این ابزار در صنعت سنگکاری میتوان برای صیقلی کردن سطوح مختلف سنگی استفاده کرد.
از دیگر کاربردهای فرز انگشتی میتوان به صاف کردن سطوح چوبی یا پلاستیکی، مبلمان سازی، تراش مجسمههای یخی، تمیز کاری سوپاپ خودرو، بزرگ کردن سوراخ قفلها، برش صفحات طلا و فلزات گران قیمت، بور کاری مواد، تیز کردن اره، تبر و سایر ابزارها و تمیز کردن اشیا مختلف اشاره کرد.
اینها همه نشاندهنده اهمیت این ابزار در کارهای مختلف است. پس از معرفی این ابزار و کاربردهای آن، به معرفی نوع دیگری از فرزها یعنی فرز مینیاتوری و انواع و ویژگیهای آن میپردازیم.
فرز مینیاتوری چیست؟
همانند فرزهای انگشتی، فرزهای مینیاتوری هم برای کارهای ظریف بسیار مناسب هستند. فرز مینیاتوری در اصل کوچکترین عضو از گروه فرزها می باشد. این فرز با وجود ابعاد کوچک، کاربردهای گستردهای دارد. از این ابزار میتوان در انجام کارهای مختلف، از برشهای ساده گرفته تا سایش سطوح و پولیش کردن استفاده کرد.
فرزهای مینیاتوری در مدلهای مختلفی تولید میشود. از نظر منبع تغذیه این دستگاه میتوان فرزهای مینیاتوری را به دستههای زیر تقسیم کرد:
- فرز مینیاتوری برقی: همانطور که از نامشان پیداست این نوع از فرز مینیاتوری با جریان مستقیم برق کار میکند و انتقال نیرو به کمک کابل برق به دستگاه صورت میگیرد.
- فرز مینیاتوری شارژی: در نوع شارژی، منبع تغذیه باتری می باشد و با ذخیرهسازی انرژی برق در یک باتری، میتوان انرژی مورد نظر برای کار با دستگاه را تامین کرد.
- فرز مینیاتوری پدالی: فرز مینیاتوری پدالی یا خرطومی دارای یک پدال می باشد که با فشردن آن توسط پا، میتوان میزان سرعت مورد نظرتان را کنترل کرد.
کاربردهای فرز مینیاتوری
فرز مینیاتوری کاربردهای بسیار فراوانی دارد: از استفادههای صنعتی گرفته تا کارهای هنری و خانگی. در ادامه برخی از کاربردهای این فرز پرطرفدار را برای شما میگوییم:
- با تعویض سری فرز مینیاتوری میتوان از این دستگاه برای حکاکی روی متریالهای مختلف مانند چوب، فلز، چرم، پلاستیک، شیشه و مواد دیگر استفاده کرد.
- تا قبل از فرز مینیاتوری نجاران برای کنده کاری روی چوب یا منبتکاری از مغار، شفره و مغارهای نیم گرد استفاده میکردند. به هر حال امروزه هم بعضی از کارهای منبتکاری را با ابزار دستی انجام میدهند، اما یکی از کاربردهای اصلی فرز مینیاتوری، منبتکاری می باشد.
- یکی دیگر از کارهایی که با نصب ابزارهای مناسب بر روی سری فرز مینیاتوری میتوان انجام داد، مجسمه سازی و ساخت احجام است. به دلیل ظرافت و جثه کوچک فرز مینیاتوری، میتوان از آن برای حجمهای بسیار ظریف هندسی یا غیر هندسی استفاده کرد.
- از فرز مینیاتوری میتوان برای تراش و فرزکاری فولاد و قطعات فلزی نیز استفاده کرد. در موارد زیادی از این ابزار، برای از بین بردن جای جوش، براده برداری، تراش و سنگ کاری لبه لوله، پروفیل و دیگر نقاط فلزی استفاده میشود.
- از دیگر کاربردهای فرز مینیاتوری میتوان به برشکاری نیز اشاره کرد. البته این کار با انواع تیغهای فرز یا پولکیهای برش قابل استفاده است اما مثل تمام کارهای دیگر، برشکاری با فرز مینیاتوری محدود و ظریف هست.
علاوه بر تمام کاربردهایی که عنوان شد، فرز مینیاتوری برای انجام بسیاری دیگر از کارهای هنری و عمومی قابل استفاده است. از این ابزار برای حکاکی و کنده کاری روی چرم، شیشه و … هم میتوان استفاده کرد.
تفاوت فرز انگشتی و فرز مینیاتوری
به دلیل کاربردهای تقریبا شبیه به فرز مینیاتوری و انگشتی، این یک اشتباه لفظی می باشد که در بازار به فرز مینیاتوری اشتباها فرز انگشتی نیز گفته میشود. اما این دو دستگاه با هم تفاوتهای بسیار زیادی دارند. بیایید نگاهی به تفاوتهای آنها بیندازیم.
الف)ابعاد
شاید اولین تفاوت بین این دو ابزار که به چشم میآید، ابعاد و ظاهر آنهاست. فرم ساختاری فرزهای مینیاتوری نسبت به فرز انگشتی جمع و جورتر است. ابعاد بزرگتر فرز انگشتی ممکن است برای انجام کارهای بسیار دقیق ایده آل نباشد. به همین خاطر فرز مینیاتوریها برای انجام کارهای دقیق و با ظرافت بالا مفیدتر می باشند.
ب)منبع قدرت
اگر بین این دو ابزار به دنبال وسیلهای هستید که قابلیت خردکنندگی زیادی داشته باشد، فرز انگشتی برای شما مناسب است. این مساله به خاطر گشتاوری است که این ابزار از موتور میگیرد. به همین خاطر این ابزار در بازه زمانی کوتاه، نهایت بهرهوری را خواهد داشت.
البته فرز مینیاتوری به هیچ وجه ابزار ضعیفی نیست، ولی اندازه متوسط موتور و قدرت گشتاور آن به اندازه فرز انگشتی نیست و متناسب انجام کارهای سنگین نمی باشد.
ج)سرعت دوران
نمونه دیگر از تفاوتهای بین فرزهای مینیاتوری و انگشتی، سرعت دوران آنها می باشد.
در انواع فرز مینیاتوری، بیشتر قدرت موتور به حرکت چرخشی تبدیل میشود. به همین خاطر یک فرز مینیاتوری میتواند سرعتی بین ۵۰۰۰ تا ۳۵۰۰۰ دور در دقیقه را ایجاد کند.
فرز انگشتی هم سرعت قابل توجهی را ایجاد میکند ولی در مقایسه با فرز مینیاتوریها از سرعت کمتری برخوردار خواهد بود. این دسته از فرزها به صورت میانگین سرعتی بالغ بر ۲۵۰۰۰ دور در دقیقه را دارند.
د)تحمل گرما
یکی از مواردی که در زمان استفاده از دستگاه در کارهای طولانیتر بسیار اهمیت دارد، میزان تاب آوری آن در زمان گرم شدن است.
فرز مینیاتوری پس از استفاده طولانی مدت، مستعد گرم شدن می باشد . این امر به دلیل اندازه جمع و جور آنها و همچنین استفاده از یک منبع انرژی الکتریکی در آنها است. گرم شدن دستگاه در مدلهای شارژی به مراتب بیشتر است.
در مقابل فرزهای انگشتی با سیستم پنوماتیکی که دارند خنک میشوند و تقریبا تحمل بسیاری در برابر گرما خواهند داشت.
و)قیمت
قیمت یکی از نکات مهمی است که در هنگام خرید ابزار باید به آن توجه کنید. فرزهای مینیاتوری و انگشتی هم از این قاعده مستثنی نخواهند بود. به طور میانگین برای خرید فرزهای انگشتی هزینه کمتری نسبت به یک مجموعه کامل فرز مینیاتوری پرداخت میشوند.
کدام یک از فرزها مناسب تر هستند؟
بعد از معرفی و کاربردهای فرزهای مینیاتوری و انگشتی و ذکر تفاوتهای آنها، به این سوال مهم میرسیم که کدامیک از آنها برای شما مناسبتر هستند؟ این مسئله به فرد و کاری که میخواهد انجام بدهد بستگی خواهد داشت.
به عنوان مثال، اگر کار شما حکاکی دقیق، سنگ زنی و تراشکاری یا عموما کارهای بسیار دقیق و ظریف می باشد، یک فرز مینیاتوری به بهترین شکل ممکن تمامی نیازهای شما را برآورده خواهد کرد. از جنبه دیگر، برای کارهای نرمال و عمومی مثل کارهای سنباده زنی یا سنگ زنی در کارهای بزرگتر، فرز انگشتی به بهترین وجه تمام این کارها را انجام خواهد داد.
این نکته را هم بهتر است در نظر داشته باشید که فرز مینیاتوری در استفادههای طولانی مدت روزانه سریعتر داغ می شود و زودتر خراب میشود. ولی فرزهای انگشتی این مشکل را ندارند و در صورت خرابی به دلیل قیمت پایینتر به سادگی قابل جایگزین است و گزینه مقرونبهصرفهتری است.
محصول پیشنهادی: فرز انگشتی شارژی سیلور
با استفاده از فرز مینیاتوری میتوان سوراخهای بسیار ریز، حجم تراشیهای کم و کوچک، برشکاری، ایجاد طرحهای بسیار ظریف و خاص و… را روی چوب یا هر متریال دیگری انجام دهید. درواقع فرز مینیاتوری یک ابزار همهکاره و جذاب می باشد که طیف گستردهای از کارها را انجام میدهد.
فرز مینیاتوری سایز بسیار کوچکی دارد و حتی میتوان آن را مثل یک قلم (البته بزرگتر از قلمهای رایج هست) در دست گرفت. همین مورد به شما اجازه خواهد داد که پروژههای کوچک و مینیاتوری مثل انواع ماکت را با استفاده از تیغهها و ابزارهای مخصوص فرز مینیاتوری، بسازید.
کاربرد سری های فرز مینیاتوری
با استفاده از تیغههای متنوعی که برای این فرز در بازار وجود دارد میتوان کاربردهای بسیار متنوعی را از این ابزار انتظار داشت. از کاربردهای فرز مینیاتوری میتوان به استفاده آن در مجسمهسازی، حکاکی، طلاسازی، ساخت ماکتهای چوبی، کاردستی، قالبسازی، دندانسازی و … اشاره کنیم.
فرز مینیاتوری قدرت (گشتاور) چندانی نسبت به فرزهای بزرگتر ندارند؛ اما اگر ست کامل آن را تهیه کنید، یک کارگاه کامل می باشد! دلیلی ندارد یک نجار حرفهای باشید یا یک فرد غیر فنی خانگی… با فرز مینیاتوری بدون شک یک ابزار بسیار کارراهانداز و جالب می باشد.
توان مصرفی بیشتر فرز مینیاتوریهای موجود در بازار بین ۱۳۰ تا ۲۰۰ وات است و سرعت اسپیندل آنها تا ۳۵۰۰۰ دور بر دقیقه هم خواهد رسید.
قطر کولت (بخش نگهدارنده تیغه و ابزار) حدود ۳ میلیمتر است و تیغهها و سنبادهها و متهها ابزارهای برش بسیار ریز بر روی آن نصب خواهد شد.
- نرجس عبدلی
- تیر 17, 1403
- 117 بازدید