شاید برای شما سوال باشد که در لوازم فلزی و چوبی، چطور قسمت بالایی و سرپیچ ها(گل پیچ)دیده نمی شود و مخفی است؟ دلیل این موضوع استفاده از مته خزینه است.اما اساسا و به طور دقیق یک مته خزینه چیست؟و چطور کار می کند؟ برای چه کارهایی می توان از این نوع مته استفاده کرد؟ آیا هر کاربری در سوراخکاری چوب و فلز به مته خزینه نیاز دارد؟نحوه کار با مته خزینه چگونه است؟
شاید هرفرد فنی در هنگام کار با دریل در خانه و کارگاه به مته خزینه نیاز نداشته باشد، اما عدم استفاده از این مدلمته در برخی کارهای مشخص و خاص نجاری، ساخت قطعات فلزی و چوبی،پیچ بندی روی قطعات و…باعث بیرون ماندن سر پیچ و زشت شدن ظاهر وسیله ساخته شده می شود. در این مقاله تخصصی به معرفی مته خزینه و انواع آن می پردازیم و سعی می کنیم به سوالات بالا پاسخ کامل دهیم.
مته خزینه چیست؟
مته خزینه به انگلیسی Countersink Drill Bit نوعی مته فلزی از جنس فولادی است که یک یا دو قسمت آچ دار برای دریل کاری دارد. به عبارت بهتر، این مته یک قسمت بزرگ گرد و توپر دندانه ای به شکل حرف V وی دارد که این قسمت برروی یک سوراخ (از قبل دریل کاری شده) روی قطعه چوبی و فلزی قرار می گیرد و با چرخش مته، این آج ها لبه های آن سوراخ را گشاد و زوایه دار می کند. به طوری که لبه ها به اصطلاح پخ یا مخروطی شده و شکلی شبیه به سر یک قیف کوچک پیدا می کند. با این کار ، کاربر می تواند با بستن پیچ ها روی این سوراخ،گل پیچ یا سر آن با سطح قطعه صاف و به اصطلاح پنهان کند تا از لحاظ ظاهری، پیچ از قطعه کاری بیرون نزند. این مته در واقع یکی از انواع مته چوب به شمار می رود.
انواع مته خزینه کدام است؟
مته خزینه با توجه به طراحی و کاربری، انواع متفاوتی دارد. از همه مته خزینه ها نمی توان روی هر جنس و موادی بهره برد و برای پروژه های مختلف ساخت وسایل چوبی و فلزی، باید از مته خزینه درست استفاده کرد. ضمن اینکه شکل و طراحی انواع مته خزینه نیز باهم فرق می کند. انواع مته خزینه چوب و فلز به شرح زیر است.
.مته خزینه مدادی
معروفترین نوع مته خزینه که هم برای چوب و هم برای آهن و فلزات استفاده می گردد مته خزینه مرغک دار است. این مته شبیه به یک مته معمولی مار پیچ است مه در مرکز و وسط مته، یک قسمت خزینه کن آج دار بزرگتر(مرغک ) دارد. قسمت خزینه کن مرکزی ممکن است به صورت مارپیچ شکل و یا با 2 عدد الماس تکی ساخته شده باشد. هنگام کار با مته خزینه مدادی، ابتدا نوک تیز و آج سر مته مارپیچ یک سوراخ راهنما در قطعه ایجاد می کند و سپس ، قسمت خزینه کن مته، کار پخ کردن و صاف کردن لبه سوراخ را انجام خواهد داد. سایز مته خزینه مدادی از قطر 2 میلی متر به بالا وجود دارد و زاویه خزینه در این مته معمولا به صورت 60 یا 90 درجه ساخته می شود.
در برخی مدل های مته خزینه مدادی، امکان تعویض بخش خزینه کن وسط و یا خود مته مارپیچ وجود دارد؛ برای کار یک پیچ آلن و باز شونده روی قسمت مرکزی قرار داده شده و با کمک پیچ و آچار آلن ، مته در جای خود محکم شده و یا برای تعویض می توان آن را باز کرد و سایز خزینه کن بزرگتری روی مته قرار داد.
.مته خزینه چوب و MDF
مته خزینه چوب تا حدی شبیه به نوع مدادی است، اما نوک قسمت مارپیچ آن به صورت مته چوب نیش دار یا سه نیش ساخته می شود. قسمت خزینه کن این مته چوب در مرکز و وسط ابزار بوده و به دلیل کاربری مخصوص روی سطح چوبی و مصارف نجاری،به صورت شیار دار و با چند فلوت طراحی می گردد. سایز مته خزینه چوب بین 3 تا 10 میلی متر تولید می شود. ضمن اینکه در برخی مدل های این مته خزینه هم پیچ و آچار آلان وجود داشته و کاربر می تواند در صورت نیاز به جداسازی مته مارپیچ داخلی و خزینه کن مته بپردازد.
.مته خزینه مخروطی
مته خزینه مخروطی برخلاف دو گروه قبلی، به صورت یکپارچه طراحی شده و تنها در قسمت سر ابزار یک بخش خزینه کن دارد. مته خزینه مخروطی به دو صورت ساخته می شود:
.مته خزینه مخروطی دستی
.مته خزینه مخروطی برقی
هر دوی این ابزارها قدرت یخ کردن و کار روی چوب و فلزات را دارند اما نوع دستی تنها با یک ابزار مته گیر دستی کار می کند و مناسب دریل های برقی و شارژی نیست. سایز این مته ها بزرگ بوده و از 4 میلی متر تا 19 میلی متر تولید می گردد.
در مته خزینه مخروطی امکان ایجاد حفره راهنما و سوراخ اولیه وجود نداشته و تنها کار خزینه و صاف کردن انجام می گردد؛بنابراین جهت کار با این مدل مته خزینه، ابتدا باید با یک مته مارپیچ،سوراخ اصلی را دریل کاری کرد.
.مته خزینه پخ زن
یکی از مدل های جدید مته خزینه به نام مته پخ زنشناخته می شود. در این مدل مته،قسمت کارگیر با دو پله جداگانه طراحی شده است. مته خزینه پخ زن به جای صاف کردن مخروطی و زاویه دار کردن لبه های سوراخ، یک قسمت مجزا و یک حفره جدید توسط نوک دوم مته به صورت پله ای روی سطح کار ایجاد می کند.
مته خزینه پخ زن مناسب پیچ های رزوه ای مثل پیچ با سر شش گوش HEX و یا پیچ آلنی است که سری مخروطی ندارند و گل پیچ آنها به صورت یک دایره کامل و بزرگ ساخته شده است. با کمک این مته خزینه پیچ های با سر بزرگ به طور کامل در دل قطعه کار پنهان می شوند.
سایز مته خزینه به چه صورت است؟
سایزهای مته خزینه با توجه به قطر قسمت آج دار آنها تعیین می گردد. در مته های خزینه مدادی که دو قسمت آج دار دارند، سایز مته بر اساس بخش جلویی و مثل یک مته مارپیچ معمولی تعیین می گردد. رایج ترین سایز مته خزینه مدادی بین قطر 3 تا 5 میلی متر ساخته می شود. در مته های خزینه مخروطی تک بخشی و یکپارچه که تنها یک قسمت توپر و شیار دار دارند، سایز مته بر اساس قطر همان قسمت دندانه دار جلوی مته تعیین می گردد. سایز مته خزینه مخروطی معمولا از 6 میلی متر به بالاتر است.
ضمن اینکه زاویه خزینه کردن سر این نوع مته ها نیز مهم است ؛ قسمت خزینه کن مته با میزان کم تا زیاد، لبه های یک سوراخ را گشاد کند که این مقدار ممکن است بین 60 تا 120 درجه باشد. هر چقدر زاویه بزرگتر شود. لبه ورودی سوراخ پخ تر شده و صاف تر می شود. تاپیچ هر چه بیشتر بتواند در سطح قطعه بخوابد و پنهان شود.
کاربرد مته خزینه چیست؟
واقعیت این است که تمام کاربران و سوراخکاری ها به مته خزینه نیاز ندارند و استفاده از مته خزینه ارتباط مستقیم به نیاز کاربر و نوع پروژه دریل کاری دارد. طبق یک قانون همیشگی، وقتی پیچی روی قطعه بسته شود، سر آن یا گل پیچ بیرون می ماند؛ برای اینکه سر یک پیچ به طور کامل روی سطح قطعه بخوابد و یا سطح کار همراستا و یکی شود از مته خزینه استفاده می گردد. با توجه به همین تعریف ساده، می توان فهمید که کاربرد مته خزینه در کجاست؟ به طور کلی از مته خزینه در موارد و مشاغل زیر استفاده می گردد.
.صاف کردن لبه سوراخ روی چوب ها و فلزات نرم و سخت
.مخفی کردن سر یا گل پیچ در تمام سطوح قطعات
.زیباسازی در اتصالات و پیوند دادن دو قطعه در یک وسیله چوبی و فلزی
.پلیسه گیری و گشاد کردن سطح داخلی یک حفره دریل کاری شده