آشنایی با انواع فازمتر و کاربرد آن به دلیل اینکه این ابزار یکی از وسیله های بسیار پر مصرف برای افراد عادی و افراد تکنسین برق است. بسیار اهمیت دارد این ابزار کمک می کند تا وجود یا عدم وجود ولتاژ الکتریکی در سیم های برق مشخص می شود. این وسیله انواع مختلفی دارد و به همین دلیل برای خرید فازمتر باید پیش از هر چیز با انواع فازمتر و کاربرد آنها آشنا شد تا نوعی متناسب با نیاز کاری خود را خریداری کرد.
فازمتر چیست؟
به فازمتر فازنما نیز گفته می شود. از این وسیله برای آزمایش وجود یا عدم وجود جریان برق در اشیا مختلف همچون سیم استفاده می کنند. این وسیله به افراد کمک می کند تا فاز اصلی را از فاز برگشتی و نول تشخیص دهند و به این وسیله عملیات برق کشی ساختمان و تعمیرات برق بسیار ساده تر انجام شود.
نحوه استفاده از فازمتر
برای استفاده از فازمتر تنها کافی است نوک فازمتر را به شکل مستقیم درون پریز برق ببرید و یا آن را برروی سیم و یا هر شی ء ای که قصد چک کردن آن را دارید. قرار دهید و بعد یکی از انگشتان خود را برروی بخش انتهایی فازمتر بگذارید این کار باعث به وجود آمدن یک جریان کوچک از راه فازمتر و انگشت می شود و در واقع یک مدار الکتریکی تشکیل می دهد. در صورتی که چراغ فازمتر روشن شود بدان معنی است که جریان برق در داخل فازمتر وجود دارد و مدار الکتریکی تشکیل شده است اما اگر چراغ روشن نشود می تواند نشان دهنده موارد زیر باشد:
.جریان برق قطع است یا وجود ندارد.
.سیم نول نیست.
.فازمتر و اتصالات درون آن قطع شده و یا مشکل دارند.
ساختار فازمتر
فازمتر ها انواع مختلفی دارند و ساختار آنها می تواند با توجه به این مسئله متفاوت باشد اما به صورت کلی فازمتر از چند قسمت مشخص تشکیل شده که در ادامه با آنها آشنا می شوید:
ساختار خارجی فازمتر
بخش بیرونی فازمتر شامل قسمت های زیر است:
میله فازمتر
میله فازمتر جنس فلزی دارد و نقش آن انتقال جریان برق به اجزای درونی فازمتر است. این میله از دو بخش تشکیل شده که به نوک میله لبه می گویند و بدنه میله بخش دیگری است که برای حفظ ایمنی جنس عایق دارد.
دسته فازمتر
از بخش انتهایی میله فازمتر تا انتهای فازمتر را دسته می نامند که از جنس پلاستیکی نارسانا است.
لامپ فازمتر
در بخش انتهایی فازمتر جسمی رسانا قرار داده شده که به شکل دکمه ای و لمسی است. در این بخش است که جریان به فازمتر منتقل می شود.
بخش داخلی فازمتر
جدای از بخش خارجی فازمتر این ابزار اجزای درونی نیز دارد که شامل مقاومت ،لامپ فازمتر و فنر است.
مقاومت فازمتر به طور معمول از 1 اهم تا 820 کیلو اهم است و باعث کاهش قدرت جریان برق می شود. جنس لامپ فازمتر از نئون است که با عبور جریان برق روشن می شود و فنر نیز باعث انتقال جریان به لامپ می گردد.
انواع فازمتر
به صورت کلی فازمتر به انواع زیر تقسیم می شود:
فازمترهای تماسی
فازمترهای تماسی به انواعی از فازمتر گفته می شود که برای استفاده از آنها باید فازمتر با سیم یا پریز برق اتصال داشته باشد. از جمله فازمترهای تماسی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
فازمتر یک سر تماسی
این فازمتر یکی از پر استفاده ترین انواع فازمتر است و برای استفاده از آن تنها باید لبه آن را به ناحیه مورد نظر وصل کرد و دست را در انتهای فازمتر قرار داد. این فازمتر از معمولی ترین و ارزان ترین انواع فازمتراست؛ اما امکان برق گرفتگی از معایب آن می باشد. همچنین فازمتر یک سر تماسی ممکن است جریان ضعیف برق را نشان ندهد و این مسئله نیز می تواند دردسرساز شود.
فاز متر دو سر تماسی
این فازمتر همان طور که نامش نشان می دهد از هر دو سمت به یک مکان جدا وصل می شود سر اصلی آن را باید به جایی که می خواهید از ان تست برق بگیرید وصل کنید و انتهای فازمتر که یک سیم است به زمین متصل می شود. این ساختار باعث امنیت بیشتر این فازمتر می گردد.
فاز متر غیر تماسی
نوع دیگر فازمتر فازمتر غیر تماسی است. برای استفاده از این فازمتر نیازی به تماس یا اتصال وجود ندارد و تنها کافی است فازمتر در محدوده مورد نظر قرار گیرد. دقت این فازمترها نسبت به فازمترهای تماسی بسیار بالاتر است؛ هرچند باید در نظر داشت کار با این فازمترها کمی پیچیده تر است و از طرفی قیمت آنها نیز بالاتر می باشد.
با حرکت دادن فازمتر غیر تماسی در اطراف محل مورد نظر این وسیله می تواند وجود ولتاژ را تشخیص دهد و نیازی به لخت کردن سیم نمی باشد. این فازمتر همچنین می تواند جریان برق سیم هایی با روکش نه چندان ضخیم را که در داخل دیوار و در عمق کم قرار گرفته اند تشخیص دهد.
فازمتر دیجیتال
فازمتر دیجیتال یا فازمتر الکتریکی جزو نسل جدید فازمترها هستند که دو کاربرد مختلف دارند. این فازمترها هم برای تشخیص سیم فاز از نول کاربرد دارند و هم میزان ولتاژ را اندازه گیری می کنند. با این فازمتر ولتاژ نوع ACیاDC را می توان اندازه گیری کرد و میزان دقیق آن را تشخیص داد. این فازمتر ایمنی بالایی دارد و بی خطر است.
فازمتر القایی
این فازمتر کارکردی مشابه با فازمترهای غیر تماسی دارد اما به دلیل اینکه می تواند میزان ولتاژ موجود درون سیم را به کاربر اطلاع دهد جزو فازمترهای دیجیتال نیز محسوب می شود. تنها مشکل این فازمتر این است که نمی توان با استفاده از آن ولتاژ درون کابل های دارای حفاظ را تشخیص داد؛بنابراین اگر کابل برقی در عمق زیاد دیوار قرار گرفته باشد از این فازمتر نمی توان برای تشخیص وجود جریان برق استفاده کرد.
فازمتر مولتی کالر
این فازمتر نیز جزو فازمترهای جدید بازار است که در داخل آن یک لامپ نئونی با شدت نور بالا قرار گرفته است. ساختار این فازمتر بسیار مناسب افرادی است که می خواهند از فازمتر در محیط های مرطوب و بارانی و یا در جاهایی که دید کافی وجود ندارد استفاده کنند. لامپ پرنور این فازمتر به کاربر کمک می کند تا جریان برق را در چنین محیط هایی بسیار راحت تر تشخیص دهد. لامپ قرار گرفته در فازمتر مولتی کالر قابل تعویض است و در صورت خرابی به راحتی می توان آن را عوض کرد.
راهنمای خرید فازمتر
زمانی که می خواهید برای خرید فازمتر اقدام کنید حتما نکات زیر را در نظر داشته باشید:
ایمنی فازمتر
ایمنی یکی از نکات بسیار مهمی است که در هنگام خرید فازمتر باید در نظر گرفته شود. فازمترهای القایی و دیجیتال امنیت بالایی دارند و می توان برای خرید به سراغ این فازمترها رفت. در صورت تمایل برای خرید فازمتر تماسی باید دقت کنید که حداکثر دامنه ولتاژ فازمتر مناسب باشد تا وقتی که انگشت خود را به انتهای فازمتر می چسبانید خطری شما را تهدید نکند.
ابعاد فازمتر
بسیار مهم است ابعاد فازمتر خریداری شده با کار شما تناسب داشته باشد و از طرفی کار با آن برای شما راحت باشد.
طراحی و جنس فازمتر
جنس بدنه فازمتر باید از مواد نارسانا، بادوام و ضد زنگ تولید شود. دسته فازمتر نیز باید جنس ضد لرزش و ضد تعریق داشته باشد. تا کار با آن برای کاربر راحت باشد. لبه فازمتر در انواع دو سو یا چهارسو نیز وجود دارد و به کاربر این امکان را می دهد تا بتواند از فازمتر به عنوان پیچ گوشتی نیز استفاده کند.
نوع لامپ فازمتر
رنگ لامپ فازمتر به طور معمول آبی یا قرمز است و جنس آن را از نئون یا جنس معمولی می باشد. اگر می خواهید از فازمتر به عنوان چراقوه استفاده کنید می توانید فازمتر با لامپ نئونی خریداری کنید.
قیمت و برند فازمتر
برند تولید کننده فازمتر نقش مهمی در کیفیت و قیمت این محصول دارد. بسیار مهم است به سراغ فازمترهایی بروید که توسط شرکت های معتبر تهیه شده اند و دارای ایمنی و قیمت مناسبی هستند.