هر یک از انواع مته دارای شکل و ساختار متفاوتی هستند که یکی دیگر از عوامل تعیینکننده کاربرد آنها بهشمار میرود. در ادامه ساختار و کاربرد هر یک از انواع مته را بررسی خواهیم کرد:
1. مته آهن
متههایی که برای سوراخکاری سطوح آهنی استفاده میشوند، اندازه و ضخامتهای متفاوتی دارند. مته آهن کوتاه برای سوراخکاری ظریف و کمعمق و مته آهن بلند برای سوراخکاری ضخیم و عمیق استفاده میشود.
بیشتر بخوانید:
2. مته چوب
متههایی که برای سوراخکاری چوب و MDF مورد استفاده میشوند سختی نسبتا کمتری نسبت به مته آهن دارند؛ با این حال آنها بسیار تیز و برندهتر هستند و به همین علت کار را در مدت زمان کمتر و با سرعت بیشتری انجام میدهند.
3. مته گردبر
مته گردبر از یک استوانه فلزی با لبههای دندانهدار تشکیل شده است و سوراخهایی کاملا گرد ایجاد میکند. دندانههای این نوع از مته ارهای یا مربعی هستند؛ به همین علت باید هنگام خرید مته گردبر به این نکته توجه داشته باشید. از این نوع مته میتوانید برای ایجاد سوراخهای گرد جهت نصب چراغ، سیمکشی، لولهکشی و نصب یراق آلات استفاده کنید.
بیشتر بخوانید:
4. مته مخروطی
ساختار این مته شبیه کاج یا مخروط است. قسمت ابتدایی آن نازک و انتهای آن پهن میباشد؛ به همین علت هر چه بیشتر به داخل سطوح چوبی و فلزی نفوذ کند سوراخ بزرگتری را ایجاد میکند. با استفاده از این ویژگی میتوانید قطر و پهنای سوراخ را با تنظیم میزان نفوذ مته به داخل سطح مورد نظر تعیین کنید.
5. مته گرانیت
از متههای گرانیت برای سوراخ کردن سطوح سنگی مانند سنگ گرانیت استفاده میشود. این نوع مته درجه سختی بالایی دارد و معمولا نوک آن را با الماسه میپوشانند تا قدرت کافی برای سوراخ کردن سنگ را داشته باشد.
6. مته برگی
متههای برگی سر نازک و تیز دارند و با توجه به نازک بودن آن، برای سوراخ کردن سنگها مناسب نیست. کاربرد اصلی مته برگی سوراخ کردن سطوح چوبی است.
7. مته آلومینیوم
از مته آلومینیوم برای ایجاد سوراخ در سطوح آلومینیومی و سایر فلزات نرم بهجای مته آهن استفاده میشود.
8. مته گازور
اگر قصد خرید یک مته مناسب برای افزایش سرعت سوراخکاری دارید، مته گازور یک انتخاب مطلوب است. این مته علاوه بر دریل، بر روی اور فرز هم نصب میشود و کاربرد اصلی آن در صنایع چوب و نجاری است.
بیشتر بخوانید:
9. مته خزینه
زمانی که هدف بستن پیچ باشد از مته خزینه استفاده میشود. انواع مختلفی از مته خزینه در شکلها و اندازههای متفاوت تولید میشوند؛ بنابراین برای ایجاد سوراخهای مختلف و بستن پیچهای گوناگون انواع متنوعی از مته خزینه در دسترس هستند.
بیشتر بخوانید:
10. مته حفاری
این مورد از انواع مته در سوراخکاری مورد نیاز در صنعت نفت و گاز کاربرد دارد. در حال حاضر 4 نوع مته حفاری اعم از خراشانداز، خردکننده سنگ، برنده و خراشدهنده در دسترس هستند.
11. مته منبتکاری
یکی از دستگاههایی که در صنایع چوب استفاده می شود CNC است. یکی از مهمترین کاربردهای این دستگاه ایجاد طرحهای مختلف بر روی چوب و MDF است. برای این کار از مته منبتکاری استفاده میشود که ظرافت خاصی دارد. از مته منبتکاری میتوان برای حکاکی بهصورت دستی هم استفاده کرد.
12. مته مرغک
برای ایجاد سوراخهایی با دقت بالا مانند سوراخکاری شفت و حتی تراشکاری از مته مرغک استفاده میشود. ساختار این مته ترکیبی از دو نوع مته معمولی و خزینه است. لازم به ذکر است متههای مرغک با جنسهای فولاد HSS، کبالت و الماسه تولید میشوند که نوع فولاد HSS آن رایجتر است.
13. مته شیشه
مته شیشه نوعی مته الماسه است و هنگام سوراخکاری شیشهها، باعث جلوگیری از شکستن آن میشود. میزان پودر الماس بهکار رفته در این متهها متفاوت است و همین موضوع باعث تفاوت کاربردهای صنعتی و خانگی این نوع مته میشود.
14. مته پیکور
دریل بتنکن که قابلیت تخریب و حفاری دادرد، میتواند بهراحتی با استفاده از مته پیکور سطوح بتنی، آجری و به طور کلی مصالح ساختمانی را تخریب کند.